CRM = het hart van je organisatie?

Wat is CRM?

CRM of Customer Relationship Management is het bijhouden, aanvullen en updaten van klantengegevens met als doel het actief onderhouden van je klantenrelaties.  Op die manier kan je de klant doelgerichter, beter en directer benaderen en informeren.

De basis voor CRM zijn je klantengegevens. Hoe meer je over een klant weet, hoe beter je hem kent en hoe persoonlijker het contact verloopt.

_Het is heel belangrijk om de klant goed te leren kennen, om te weten welk soort reis je moet aanbieden. Een slecht hotel bestaat niet, een slechte keuze wel en daarom zijn wij er._ (1)

Gebruik een systeem om je daarbij te ondersteunen. Zowel de software van Servico als Travelnote bieden heel wat mogelijkheden.

Wat kun je doen met CRM?

 • Een klantenprofiel opmaken dat de interesses van de klant weergeeft.
  Bv. Zo weet je welke klanten enkel voor strandvakanties kiezen, welke klanten er houden van cruises… Of een klant de hond meeneemt op reis…
 • Op basis van het klantenprofiel klanten segmenteren in klantgroepen en relevant communiceren.
  Bv. Tijdens de laatste dagen van de vroegboekkorting een nieuwsbrief sturen naar alle klanten die vorig jaar een skivakantie boekten met vroegboekkorting. 
 • Een opvolgsysteem opzetten waarmee je offertes en dossiers kan opvolgen aan de hand van een to do lijstje. Je krijgt automatisch een reminder om die klant die nog niet reageerde op je offerte op te bellen!
 • Klanten (automatisch) een fijne verjaardag wensen, de laatste tips geven kort voor vertrek en feedback vragen na de reis.
 • Proactief werken en leads of toekomstige klanten opvolgen.
  Bv. Een (nieuwe) klant vertelt je dat hij graag eens een rondreis zou maken door Zuid-Afrika met zijn gezin. Volg dit op en tease deze klant met een leuk filmpje of met enkele reisroutes.

–> 5 misvattingen over CRM


Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar janne.gheysen@howest.be

DIGIT HOWEST

logo howest zonder achtergrond  cropped-21752810_338571429937460_6212087190470947124_o.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s